Papír-írószer, irodaszer és iskolaszer webáruház

World Trade System irodaszer nagykereskedés

World Trade System irodaszer nagykereskedés

A tűzőgép vagy fűzőgép

2016. május 10. - worldtradesystem

A tűzőgép

A tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely tűzőkapocs segítségével képes rögzíteni vagy egymáshoz kapcsolni lapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint textil, fólia, karton. A tűzőgép legismertebb típusa egy irodai eszköz, de más változatait például kárpitozásnál is használják. A tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez. A tűzőgépek rendszerint tűző és fűző funkcióval egyaránt rendelkeznek. Fűzéskor a ffűzőkapocs lábai kifelé görbülnek. Ennek előnye, hogy jól összefogja a lapokat, könnyen kiszedhető, akár kapocskiszedő nélkül is. Az összefűzött lapokat a tűzőgépkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így könnyedén kihúzhatjuk a fűzőkapcsot. Tűzéskos a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé hajlanak. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött lapokat. Kiszedéséhez azonban már tűzőkapocs kiszedő szükséges.

Az általánosan elterjedt tűzőgépek és tűzőkapocs méretek vagy típusok a No.10 és a 24/6 vagy 26/6 típusú fűzőkapcsok és az ezt használó tűzőgépek. A tűzőgépeket többnyire fém, gumi, műanyag vagy fa alapanyagok felhasználásával állítják elő. A mechanikus szerkezet minden esetben fémből készül, növelve a fűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások többnyire dekorációs célokat szolgálnak. Néhány fűzőgépnél a műanyag takaróelemek helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik, kézkímélő és stabilabb a tűzés is. A talprészt a jobb minőségű tűzőgépeknél kemény gumiból készítik, hogy a fűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket. Az ipari célra is alkalmas tűzőgépek kizárólag fémből készülnek, lehetőleg mellőzve a formatervezést. A napjainkban készülő tűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van. Az újabban piacra dobott fűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos néha a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, bogár, női magassarkú cipő, panda maci vagy pacman alakú tűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos tűzőgépekkel összetűzött lapoké. A hagyományosan tűzött tűzőkapcsokhoz képest a laposan tűzött tűzőkapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy iratrendezőben. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha csupán néhány lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 darabot akarunk lefűzni egy iratrendezőben.

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai fűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os fűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű tűzőkapocsra és nagyteljesítményű fűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű tűzőgépek nagy mennyiségű papír összefűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Gyártanak hátulról tölthető és elöltöltős változatot is. A nagyteljesítményű tűzőgépek általában rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű fűzőgépet gyakran karos fűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt a 40 - 120 papírt egyszerre összetűző típus, de gyártanak ennél nagyobb teljesítményű, akár 140-230 papír lapot egyszerre összetűző változatot is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaszerek.blog.hu/api/trackback/id/tr778701954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása