Papír-írószer, irodaszer és iskolaszer webáruház

World Trade System irodaszer nagykereskedés

World Trade System irodaszer nagykereskedés

Ragasztószalag

2017. január 31. - worldtradesystem

A ragasztószalag

 

A ragasztószalag egy papír, műanyag vagy szövet szalag, amely ragasztóanyaggal van bevonva az egyik oldalán vagy mindkét oldalán. Ragasztószalagot mindannyian használunk a napi tevékenységünk során az irodában, suliban, munkahelyen vagy otthon. A ma előállított ragasztószalagok több mint felét a csomagolóipar használja fel.

A ragasztószalag története


A ragasztószalag, ahogy ma ismerjük, egy sebész Dr. Horace Day találmánya volt 1845-ben. Ez egy kezdetleges tapasz volt, amit a kötözések során rögzítésre használtak. Azelőtt szövött anyagokat használtak különféle ragasztó anyagokkal átitatva. 1924-ben a Du Pont kifejlesztette a celofánt és 1930-ban Richard Drew alkalmazott először celofánon ragasztóréteget. Találmányát eredetileg ipari célra szánta, de bebizonyosodott, hogy szélesebb körben felhasználható a ragasztószalag.

Különféle típusú ragasztószalagok


A ragasztószalag, ahogyan ma ismerjük nyomásérzékeny ragasztóréteggel, készül. Nagyrészt papír alapú ragasztószalagoknál használatos a víz-oldható ragasztó réteg. Egyéb ragasztószalagoknál hő hatására aktiválódik a ragasztó réteg. Festőszalagoknál elsődleges követelmény, hogy eltávolítás után ne hagyjon nyomot a felszínen. Biztonsági ragasztószalagok esetén pontosan az ellenkezője lényeges, a ragasztó réteg leválik a hordozó felületéről és szinte eltávolíthatatlan. A szigetelőszalag is egyfajta ragasztószalag legtöbbször PVC az alaphordozó, nagyszerű villamos szigetelő lévén. Nemrég vált népszerűvé a kézzel eltéphető ragasztószalag. Ez annyiban különbözik elődeitől, hogy a két szélét cikk-cakk formára vágják és így nem kell olló a méretre vágáshoz, egyszerűen eltéphető mint a papír. A polipropilén ragasztószalagok előnye a PVC ragasztószalagokkal szemben, hogy alacsonyabb ár mellett is tökéletes csomagolás végezhető el vele. A polipropilén ragasztószalag hátránya, hogy mechanikai sérülés hatására tovább szakad. A PVC hordozófólia egyik előnye, hogy nagyobb terhelést is elbír, a nehezebb kartonokat is lezárhatunk vele. A PVC ragasztószalag másik előnye, hogy mechanikai sérülés hatására a ragasztószalag nem szakad tovább

Egy ragasztószalag több réteg


A ragasztószalag alaphordozója a papír, polipropilén, polietilén, cellulóz-acetát vagy vinyl. A hordozó külső felületén levő bevonat biztosítja, hogy a ragasztószalag önmagához kevésbé ragadjon. Különben nem tudnánk használni. A ragasztóréteg alatt is van egy bevonat az úgynevezett primer, ami a ragasztó jó tapadását biztosítja a hordozó réteg felszínére. Ezen túl, ha a ragasztószalag nem transzparens egy vagy több szín is rákerül a külső felületre. Többféle ragasztóanyagot használnak a gyártás során, alacsony hőmérsékletre az oldószeres ragasztók váltak be, a legjobb tapadást a hot-melt ragasztókkal lehet elérni, a leggyakrabban a vízbázisú akril használatos a jó ár-érték arány miatt. Az oldószeres ragasztóréteggel rendelkező ragasztószalag kifejezetten alkalmas hűtőházi használatra és magas hőmérsékleten is jól használható.

A ragasztószalag felhasználása


Ragasztószalag jelentősen fejlődött a 172 éve feltalált ragasztószalaghoz viszonyítva. A ragasztószalag fő felhasználási területe a csomagolás. Az alapanyagok, amelyekből ragasztószalagok készülnek ma a celofán, akril, üvegszál, szilikon, gumi és papír, attól függően, hogy milyen célra kívánjuk felhasználni. Ragasztószalagok széles méretválasztékban állnak rendelkezésre, de elsősorban a szabványos méretet használjuk, hogy illeszkedjen a különböző ragasztószalag adagolókba. A széles ragasztószalag szabvány mérete 50 - 48 mm x 60 méter. Találkozunk 50 méteres tekercsel is, nyilvánvaló gazdasági megfontolásból.

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaszerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3512172630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása